Yenidoğan Bebek Banyosu
Yenidoğan bebekler normalde doğumdan birkaç saat sonra yıkanabilirler. Ancak göbeğin ıslak kalması ve kulaklara su kaçma ve işitme testinin etkilenmesi nedeniyle ilk günlerde ıslak sabunlu bezle silmek göbek düştükten ve işitme testi yapıldıktan sonra yıkama yapmak ülkemiz koşullarında daha mantıklıdır.
Yenidoğan bebekleri ne sıklıkla yıkamalıyız ?
Yenidoğan bebeği temiz tutmak için haftada 2-3 kez banyo yaptırmak yeterlidir. Ancak banyo yapmayı gerçekten seven bir bebek varsa her gün de yıkanabilir. Daha fazla banyo yaptırmak bebeğinizin cildini kurutabilir.
Yenidoğan bebek banyo süresi ne kadar olmalıdır?
Yenidoğan banyosu için yaklaşık 5-10 dakika yeterlidir.
Yenidoğan bebek ne zaman yıkanmalı?
Yenidoğan bebeğinizi günün her saatinde yıkayabilirsiniz . Rahat olduğunuz ve kesintiye uğramayacağınız bir zaman seçmek iyi bir fikirdir. Açken veya yemekten hemen sonra yıkanması komfor açısından uygun değildir.
Banyo bebeğinizi rahatlatıyorsa, akşam uyuması için sakinleştirmenin bir yolu olarak kullanabilirsiniz.
Yenidoğan bebekler nerede yıkanır?
Küçük bir plastik küvette veya hatta lavaboda yıkayabilirsiniz . Lavabo ilk haftalarda en kolayı olabilir. Plastik bir küvette yıkamak bebek büyüdükten sonra daha kolaydır.
Sıcak, güvenli ve temiz olan herhangi bir odada yıkayabilirsiniz. Banyoda yıkamak şart değildir.
Bebeğinizle birlikte duş da alabilirsiniz. Sadece yüzünü akan sudan uzak tuttuğunuzdan ve suyun ılık olduğundan emin olun.
Banyo hazırlığı
Yenidoğan banyosuna nasıl hazırlanacağınız aşağıda açıklanmıştır:
Telefon gibi dikkat dağıtabilecek nesnelerden uzak durun. Gerekirse kapatın.
Havlu, el bezi, temizleyici, krem veya merhem, temiz giysiler ve temiz bebek bezi gibi ihtiyacınız olan her şeyin elinizin altında olduğundan emin olun.
Sabun kullanmaktan kaçının çünkü bu bebeğinizin cildini kurutur. Bunun yerine hafif bir bebek temizleyici kullanın.
Küveti, mutfak masası gibi bebeğinizi rahatça tutabileceğiniz yükseklikte ve sabit bir yere yerleştirin.
Küveti bebeğinizi yıkamaya yetecek kadar ılık suyla doldurun. Bebeğinizi musluktan uzakta yıkamayı planlıyorsanız, küveti doldurmak için sürahi su kullanın.
Saatinizi ve mücevherlerinizi çıkarın ve ellerinizi yıkayın.
Bebeğinizi banyoya sokmadan önce su sıcaklığının 37-38°C olduğunu kontrol edin . Termometreniz yoksa, sıcaklığı ölçmek için bileğinizi veya dirseğinizi kullanın; sıcak değil, rahat bir şekilde ılık olmalıdır.
Bebeğinizi lavaboda yıkamadan önce, lavaboyu doldurmayı bitirdiğinizde musluktan kısaca soğuk su akıtın.
Bebeğiniz banyodayken fazladan su eklemeyin.
Banyo Yaptırırken
İşte bebeğinizi güvenli ve rahat bir şekilde yıkamanın adımları:
Bebeğinizi soymadan önce, göz kapaklarını (gözün içinden dış göze doğru) ılık suya batırılmış pamuk veya yumuşak bir bezle silin. Fazla suyu sıkın. Her silme işlemi için yeni bir pamuk parçası veya bezin temiz bir kısmını kullanın. Ardından tüm yüzü yıkayın. Bebeğinizin kulaklarına veya burnuna herhangi bir şey sokmamaya dikkat edin.
En son bezini çıkararak bebeğinizi soyun.
Bir kolunuzla bebeğinizin başını ve omuzlarını kucaklayın ve diğer kolunuzla vücudunu destekleyin. Bebeğinizi yavaşça, ayakları önce küvete indirin. Bebeğinizi her zaman yakından tutun.
Bebeğinizi yumuşak bir bez ve hafif bir bebek temizleyici ile ılık su kullanarak nazikçe yıkayın. Bebeğinizin önce boynunu ve vücudunu, sonra cinsel organlarını ve poposunu temizleyin. Ayrıca bebeğinizin vücut kıvrımlarındaki kaka, kusmuk veya süt parçalarını da temizleyin.
Bebeğinizin saçını haftada bir veya iki kez yıkayın. Bunu bebeğinizin vücudunun geri kalanını yıkadıktan sonra yapmak en iyisidir, böylece bebeğinizin kafası üşümez. Bebeğinizi banyoda desteklerken, kafasına hafifçe su çarpın ve temiz bir bezle başını silin. Şampuan kullanmanıza gerek yok.
Çocuklar çok sığ suda birkaç saniye içinde boğulabilirler. Banyo oturağı veya beşik kullanıyor olsanız bile bebeğinizi banyoda asla yalnız bırakmayın. Gözetim için daha büyük çocukları veya kardeşleri asla bırakmayın. Telefondan veya başka bir işten rahatsız oluyorsanız bebeğinizi banyodan çıkarın.
Kurulama ve Giydirme
İşte yenidoğan bebeğinizi banyodan, kurulamaya ve giyinmeye hazır hale getirmenin yolu:
Bebeğinizin başını ve boynunu destekleyerek banyodan çıkarın ve temiz, kuru, yumuşak bir havlunun üzerine sırtüstü yerleştirin. Mümkünse bebeğinizi yere düşmeyecek şekilde kurulayın. Bebeğinizi masa gibi yüksek bir yüzeyde değiştiriyorsanız, bir elinizi daima bebeğinizin üzerinde tutun.
Bebeğinizi yumuşak bir havluya sarın ve kurulayın.Koltuk altı, kasık, çene altı, boyun çevresi ve kulak arkası dahil olmak üzere cilt kıvrımlarını kurutun.
Bebeğinizin cildi kuruysa cildine parfümsüz bir krem veya merhem sürün.
Pişiği varsa pişik kremi sürün
Önce bezini giydirerek bebeğinizi giydirin.
Bebeğinizi bebek karyolası veya beşik gibi güvenli bir yere yerleştirin.
Banyo suyunu boşaltın.
Bebeğinizi yıkamak pratik gerektirir, bu yüzden rahatlamaya çalışın ve zaman ayırın. Yardım etmek için etrafta başka biri varken bebeğinizi yıkayarak başlamak isteyebilirsiniz. Bebeğinizin kontrolünü kaybedeceğinizden endişeleniyorsanız, banyoyu temiz bir bez veya havluyla kaplayarak daha az kaygan hale getirebilirsiniz.Bebekler genellikle 3. ay civarında banyoya alışırlar.
Banyoyu sevmiyorsa ne yapmalı ?
Bebeğiniz banyo yapmaktan hoşlanmıyorsa, ona bir gün 'baş ve popo' banyosu, ertesi gün uygun bir banyo yapabilirsiniz.
"Baş ve popo" banyosu, yalnızca bebeğinizi temizlediğiniz zamandır:
gözler ve yüz
eller
poposu
Bebeğinizin kıyafetlerinin çoğunu 'baş ve popo' banyosu için üzerinde bırakabilirsiniz. Ya da bebeğinizin kıyafetlerini çıkarıp bebeğinizi yumuşak bir havluya sarabilirsiniz.
Bebeğinizin gözlerini ve yüzünü temizlemeye , göz kapaklarını (iç gözden dış göze) pamuk yünü veya ılık suya batırılmış yumuşak bir bezle silerek başlayın. Her silme işlemi için yeni bir pamuk parçası veya bezin temiz bir kısmını kullanın. Ardından tüm yüzü yıkayın. Bebeğinizin kulaklarına veya burnuna hiçbir şey sokmayın.
Bebeğinizin ellerini, poposunu ve genital bölgesini temizlemek için taze pamuk veya farklı bir bez ve hafif bebek temizleyicili ılık su kullanın.
"Baş ve popo", gerçekten yıkanması gereken bölgelere konsantre olabileceğiniz ve siz bunu yaparken bebeğinizin kıyafetleri içinde veya bir havluya sarılı olarak sıcak kalabileceği anlamına gelir.