Bebeğim doğdu şimdi ne yapacağım ??

Eveeeeet, bebek doğdu odaya geçtik

  1. Bebeğinize doğduğu ilk günden itibaren kitap okuyunuz. :)

  2. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyiniz, anne sütü dışında (doktor önerisi hariç) bir şey vermeyiniz. Bu dönemde bebeğinize ek olarak su bile vermenize gerek yoktur. Beslenme ile ilgili bir problem olursa, anne sütünün azaldığını /kesildiğini düşündüğünüzde muhakkak doktorunuza başvurunuz.

  3. İlk doz Hepatit B aşısının yapılıp yapılmadığını hemşirenize sorunuz ve aşı kartınızı muhakkak talep ediniz.

  4. Bebeğinizin bir sonraki aşısı 1. ayda yapılacaktır.

  5. 2. ayda yapılacak olan tüberküloz aşısı öncesi ailenizde immün yetmezlik öyküsü, kemik iliği yetmezliği öyküsü varsa veya bebeğinizin ağzında pamukçuk çıktı ya da enfeksiyon geçirdiyse muhakkak doktorunuza söyleyiniz ve tam kan sayımı yaptırmadan aşınızı yaptırmayınız.

  6. Bebeğinize taburculuk sonrası 1 yaşını bitirinceye kadar her gün günde 3 damla (400-600 ünite) D vitamini veriniz.

  7. Bebeğinizi göbeği düşmeden yıkamayınız. Bu dönemde bebeğinizin cildini bebek sabunu ile köpürtülmüş ıslak ve yumuşak bir bezle silebilirsiniz. Bebeğinizi göbeği düştükten 1 gün sonra yıkayabilirsiniz.

  8. Rutin aşı takviminde yer almayan rotavirüs ve menenjit aşıları hakkında bilgi almak için 1. ay kontrolünde muhakkak sorunuz.

  9. Bebeğinizin göbeği düşene kadar hiçbir şey sürmeyiniz. Göbek düştükten sonra geçici olarak hafif bir akıntı olabilir. Göbek akıntısı birkaç günde geçmezse, göbekte kanama olursa doktorunuza başvurunuz. Bebeğinizi göbeğine hiçbir şey sürmeyiniz, batikon vb maddeleri sürmeyiniz.

  10. Bebeğinizin bez bölgesinin pişik olmaması için her bez değiştirmede yıkayıp kurulayınız. Eğer bebeğinizin bez bölgesi pişik olursa doktorunuza danışınız.

  11. Bebeğinizin burnu tıkanırsa " serum fizyolojik (deniz suyu)" ile hazırlanmış burun damlası kullanabilirsiniz.

  12. Bebeğinize kesinlikle kundak yapmayınız. Aksi takdirde kalça çıkığı gelişmesine ve sakat kalmasına sebep olabilirsiniz.

  13. Bebeğinize taburculuk öncesi işitme testi yapılacaktır. Yapılıp yapılmadığını sorunuz

  14. Topuk kanı hastanemizde taburculuk öncesi alınmaktadır. 2. topuk kanı genellikle aile hekimleri tarafından 3-5. günlerde alınmaktadır. Topuk kanında bebeğinizde fenilketonuri, biyotinidaz eksikliği, hipotiroidi, kistik fibrozis gibi hastalıklar taranacak ve laboratuvar sonuçlarında hastalık şüphesi olursa sisteme verdiğiniz bilgiler aracılığıyla tarafınıza sağlık bakanlığı tarafından dönüş yapılacaktır.

  15. Bebeğinize 30-40 günlük olunca kalça çıkığı taraması için kalça ultrasonografisi çekilmesi gerekmektedir. Kontrolde bunu yaptırmayı unutmayınız.

  16. Yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için bebeğinizi kalabalık, kirli, tozlu ortamlardan, mikrobik hastalığı olan kişilerden, beyni hassas olduğu için gürültülü ortamlardan uzak tutunuz.

  17. İkinci topuk kanı ve tüm aşılar hastanemizde yapılmktadır.

  18. Yenidoğan genetik taraması ile 200 'den fazla hastalık için tarama yapılabilmektedir. Doktorunuzdan bu konuda bilgi almayı unutmayınız.

UZM DR EMRE GÖÇER