Emzirirken Anneler Nasıl Beslenmelidir?

  • Annenin diyeti dengeli ve çeşitli olmalıdır. Günlük yaklaşık 1600/2400 kkal ve 70-75 gr/gün protein alacak şekilde et, yumurta, süt ürünleri meyve ve sebzeler, tahıl, bakliyat ürünleri içermeli; haftada en az iki gün balık tüketilmelidir.

  • Susadıkça su içilmelidir, genellikle günlük 3.5-4 lt su tüketimi yeterli olur.

  • İhtiyaç halinde doktor önerisi ile vitamin mineral takviyesi kullanmalıdır.

  • Vejeteryan annelerde protein, b vitaminleri, d vitamini, çinko , demir ve kalsiyum eksikliği olabilir.

  • Emzirirken civa içeren deniz ürünleri , çikolata, şalgam önerilmez.

  • Soğan ve sarımsak sütün tadını değiştirebilir. Erik ,şeftali, kavun bebekte ishal yapabilir. Bu gıdalar tüketilirken dikkatli olunmalıdır.

  • Alkol önerilmez. Ancak illa kullanılmak isteniyorsa günde 1 kadeh şarap içilebilir ancak alkol alındıktan sonra iki saat boyunca emzirilmemelidir.

  • Anne sütünü arttırabilecek gıdalar; çemen otu, rezene, anason ısırgan otu çayı, arpa, yulaf, badem ,dere otu, keten tohumu, havuçtur.

Kafein

Kafein anneden bebeğe anne sütü yoluyla küçük miktarlarda geçer, ancak anne düşük ila orta miktarlarda (günde yaklaşık 300 miligram veya daha az, yaklaşık 2 ila 3 fincan kahve) tükettiğinde genellikle bebeği olumsuz etkilemez. Günde yaklaşık 10 fincan veya daha fazla kafein alan annelerin bebeklerinde sinirlilik, zayıf uyku düzenleri, huysuzluk ve sinirlilik bildirilmiştir.

Anne yüksek miktarda kafein tükettikten sonra bir bebek daha telaşlı veya sinirli görünüyorsa, alımını azaltmayı düşünmelidir. Erken doğmuş ve daha küçük yeni doğan bebekler kafeini daha yavaş parçalar, bu nedenle bu bebeklerin anneleri daha da az kafein tüketmeyi düşünebilir.

Yaygın diyet kafein kaynakları şunları içerir:

  • Kahve.

  • Gazlı içecekler.

  • Enerji içecekleri.

  • Çay.

  • Çikolata.

Deniz Ürünleri

Balık mükemmel bir protein kaynağı olmasına ve emziren kadınlar için gerekli vitamin ve mineralleri içermesine rağmen, tüketilecek deniz ürünlerinin miktarına ve türüne karar verirken biraz dikkatli olunmalıdır. Hafta 2-3 kez 1 porsiyon balık önerilir. Çoğu balık, balık etinde biriken ve anne sütüyle anneden bebeğe geçebilen bir miktar cıva içerir. Bu durum emzirilen bebeğin beyin ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Emzirirken önerilen balıklar:Hamsi, Atlantik şarlatanı, Atlantik uskumru ,Karadeniz levreği ,Tereyağlı balık, Yayın balığı ,istiridye ,Morina, Yengeç, Kerevides, Pisi balığı ,Mezgit, ringa, Istakoz, kefal ,istiridye, Levrek, tatlı su ve okyanus Turnabalığı , Somon, Sardalya, Tarak kabuğu ,Tirsi balığı, Karides, Paten,Kalamar, Alabalık.

Emzirirken civa yüksekliği nedeniyle kesinlikle tüketilmemesi gereken balıklar: Kral uskumru, Marlin ,turuncu pürüzlü ,Köpek balığı ,Kılıçbalığı ,kiremit balığı (Meksika körfezi), ton balığı, iri gözlü

Emzirme döneminde vücutta ihtiyacı artan ürünler =

Emzirme döneminde annenin iyot ve kolin ihtiyacı artar. Emziren ebeveynlerin doğum sonrası ilk yıl boyunca günde 290 mcg iyot ve 550 mg kolin tüketmeleri önerilir. İyot süt ürünlerinde, yumurtalarda, deniz ürünlerinde veya iyotlu sofra tuzunda bulunabilir. Kolin, yumurta, et, bazı deniz ürünleri, fasulye, bezelye ve mercimek gibi süt ve proteinli gıda gruplarında bulunabilir.

Emzirirken hangi ilaçlar kullanılır ? hangileri kullanılmaz nasıl öğrenebilirim.

Lactmed