Emzirirken Botoks Yapılır Mı?
Kadınlar emzirme döneminde botoks yaptırmak isteyebilirler. Acaba zararlı mı ? Ne zaman yapılmalı?
Özet: Emzirme döneminde Botox'un güvenliğine dair çok fazla araştırma yoktur. Üretici firma ne karşı tavsiyede bulunur ne de teşvik eder. Şimdiye kadarki gözlemelere dayanarak Botox'un anne sütüne geçme ve bebeğinize zarar verme riski düşüktür. Nihayetinde karar, annenin kendi konfor seviyesine ve botoks gerekliliğine göre anneyi takip eden doktorun rehberliğinde verilmelidir.
Botoks kullanım endikasyonları ve yaygınlığı
Yaygın olarak Botox olarak bilinen botulinum toxin A enjeksiyonu, ilk olarak 1989'da ABD'de onaylandı ve birçok kullanım endikasyonu oldu.
Botox niçin yapılır?
yüz kırışıklıkları
kronik migren
kas spazmı
aşırı terleme
aşırı aktif mesane
idrar tutamama
Botoks kas kasılmasını engelleyerek çalışır. Spesifik olarak toksin, asetilkolin adı verilen bir kasılma sinyalinin salınmasını engelleyerek kasın rahat bir durumda kalmasına neden olur.
Botox üreticisi ne diyor?
Botoks üreticisi AbbVie ne düşünüyor? Prospektüsün 2 formuna göre “bilinmiyor” veya daha doğrusu anne sütünde Botox veya Botox Cosmetic'in varlığına, emzirilen çocuk üzerindeki etkilerine veya süt üretimine ilişkin herhangi bir veri yoktur. Her ikisi de hastalara tedaviye başlamadan önce doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyor ve tedaviye başlama kararı verilirken annenin klinik Botox ihtiyacının yanı sıra emzirmenin yararları ve bebeğe olası olumsuz etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor. Bu, üreticinin sorumluluğunu azaltmak için standart bir yanıttır, ancak her zaman yardımcı olmaz veya karar vermeniz için gereken kanıtı sağlamaz.
Botoksun Yetişkinlerde Yan Etkileri
Yan etkiler değişir ve ilacın enjekte edildiği yere bağlıdır. Kozmetik olarak, örneğin sarkık veya şişmiş göz kapaklarıyla birlikte baş ağrısı en sık rapor edilenlerdir. Hem Botox hem de Botox Cosmetic'in prospektüslerinde “toksin etkisinin uzaklara yayılma riski” ile ilgili bir uyarı içerdiğine dikkat edilmelidir. Botox'un etkilerinin enjeksiyon bölgesinin ötesine yayılmasının, botulinum toksinine benzer semptomlar üretmesinin mümkün olduğu konusunda uyarıda bulunuyorlar; bu semptomlar arasında, geçmişte ölüm meydana gelen yaşamı tehdit eden nefes alma veya yutma güçlüğü de var. Altta yatan bazı tıbbi durumları olan hastaların özellikle risk altında olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca Botox'un etkisi artabileceğinden ilaç etkileşimlerinde dikkatli olunmasını tavsiye ediyorlar. Söyleniyor ki,böyle bir sürecin anne sütünü doğrudan etkileyebileceği bilinen bir mekanizma yoktur.
Güncel araştırmalar ve bebeğinize maruziyeti en aza indirmenin yolları
Bazen emzirirken Botox enjeksiyonu yapılan anneler, tedaviden 48 saat sonra toplanan anne sütünü pompalamayı ve atmayı tercih ederler. Botoks söz konusu olduğunda bu “pompala ve boşalt” felsefesiyle ilgili hiçbir veri yoktur. Alkol söz konusu olduğunda, CDC , bu uygulamanın anne sütünde bulunan alkol miktarını AZALTMADIĞINI, bunun yerine kandaki alkol seviyesinin zamanla azalmasına bağlı olduğunu belirtmektedir.
Botoks için de benzer prensipler uygulanabilir. İlacın moleküler boyutu ve anne sütünde bulunan maddeleri sağlayan proteinlere bağlanma yeteneği gibi çok sayıda değişken olmasına rağmen, kan dolaşımından süte pasif difüzyon birincil transfer mekanizmasıdır. Peki kan dolaşımında ne kadar botulinum toksini bulunur? Yukarıda belirtilen değişkenler, transferin çok düşük olduğunu tahmin eder (molekül çok büyüktür). Bir hayvan çalışması, botulinum toksininin sıçanlarda veya tavşanlarda lokal enjeksiyon bölgesinin ötesinde emildiğine dair hiçbir kanıt olmadığını ortaya koyarak bu şüpheyi doğrulamaktadır. Başka bir gözden geçirme çalışması, enjektablların güvenliği ile ilgili kesin tavsiyelerin henüz yapılamamasına rağmen, Botox'un herhangi bir önemli sistemik absorpsiyonu için asgari düzeyde endişe olduğunu bulmuştur.
Özetlemek gerekirse Botox'un sütünüze geçmesi veya emzirilen bebeğe zarar vermesi pek olası değildir. Bazı kadınlar enjeksiyonlardan sonra anne sütlerini sağlamak için 48 saate kadar beklemeyi tercih eder, ancak bunun bebek için zaten düşük olan riski azaltmaya yardımcı olduğunu destekleyen hiçbir kanıt yoktur.
Botox alırken bebeğinizi izleme
Botox enjeksiyonlarından dolayı hastalarda botulizm gelişmesi son derece nadir olmakla birlikte, uygun olmayan enjeksiyon dozu veya sıklığı nedeniyle bazı vakalar bildirilmiştir.
Enjeksiyondan 2-6 gün sonra yaygın olarak ortaya çıkan semptomlar genellikle şunları içerir:
baş ağrısı
baş dönmesi
uykusuzluk hastalığı
tükenmişlik
bulanık görüş
göz açma zorluğu
konuşma bozukluğu
disfaji
zıplama
kabızlık
Bugüne kadar , anneleri Botox enjeksiyonları aldıktan sonra emziren bebeklere botulizm teşhisi konduğuna dair herhangi bir rapor bulunmamasına rağmen , uyuşukluk, sinirlilik, yutma güçlüğü, nefes alma güçlüğü ve sarkık göz kapaklarına dikkat ederek bebeğinizi ne olursa olsun izlemek akıllıca olabilir .
Botoks alternatifi var mı?
Emzirirken kozmetik Botox kullanma konusunda çekincelerini dile getiren anneler için, benzer sonuçlar verebilecek daha az invaziv alternatifler mevcuttur. Kırışıklıklar, yaşlanan cilt kollajeni kaybettiğinde ve daha az hyaluronik asit ürettiğinde ortaya çıkar. Çoğu kişi için, cilt bakımı rutinlerine bir hyaluronik asit serumunun eklenmesi, suyu çeken kimyasal yapısı nedeniyle hemen gözle görülür dolgunlaştırma etkileri üretebilir. Ayrıca, yeterli hidrasyonun sağlanması ve antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelerin diyete dahil edilmesi, oyundaki cilt endişelerini sağlıklı ve güvenli bir şekilde giderebilir.
İşte cildinizin en iyi şekilde görünmesini sağlamanın bazı yolları:
Hyaluronik asit serumu
Bol su içmek
Meyve sebze ve c vitaminini eksik etmemek
Düzenli maske uygulaması
Daima güneş kremi sürmek (hava bulutlu olsa bile!).
Güneş gözlüğü takmak.
Migren tedavisi için Botox kullananlar için, emzirme için güvenli dozlarda reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar düşünülebilir. Kas problemlerini tedavi etmek için Botox kullananlar için, kısa süreli rahatlama için hafif masaj ve esnemeler kullanılabilir.
Çözüm
Botox enjeksiyonları alan bir annede emzirilen bir bebek için riskler düşüktür. Emzirme döneminde Botox'un güvenliği konusunda çok az araştırma yapıldığından, enjeksiyon alma kararı nihai olarak siz ve doktor ekibiniz arasında tartışılacak bir karar olmaya devam ediyor. Konfor seviyeniz ve Botoks için istek/gereksiniminiz bu seçimi etkileyen değişkenler olacaktır. Neye karar verirseniz verin, bu konuyu araştırmak için zaman ayırdığınız için sizi içtenlikle alkışlıyor ve emzirme yolculuğunuzda ve sonrasında size en iyi dileklerimizi sunuyoruz.