FORMULA BESLENME

Bebeğinizi mama ile besliyorsanız, mama seçimi ve bebeğinizin maması hazırlanıp saklanması ile ilgili bilmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır.

Öncelikle x marka mama tüm bebekler için iyidir diyebileceğimiz bir durum yok. Mama seçerken en temel faktörler; bebeğin yaşı ve mamanın tadını sevmesidir. Mamalar bebeğin yaşına göre genellikle 0-6 ,6-12 ay şeklinde ayrılır. Bebeğiniz hangi yaşta ise o yaşın maması seçilmelidir. Mamanın özellikle demir içerdiğinden emin olmak gerekir. Mamalar sıvı veya toz şeklinde olabilir.

Bebek maması seçerken son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olunmalıdır. Kabın kapalı ve iyi durumda olduğundan emin olunmalıdır. Sızıntı, şişkinlik veya pas lekesi varsa o mama alınmamalıdır. Bebeğinizin beslenme ihtiyaçları, özellikle yaşamın ilk yılında çok özeldir. Bu sebeple evde yapılacak mamalarda vitamin ve mineraller az veya fazla olabilir. Ayrıca enfeksiyon riski olabilir. Bu sebeple mamanın evde hazırlanması yerine eczaneden veya marketten alacağınız hazır mama önerilir.Hazır toz formüllerin de steril olduğu garanti edilmez. Ancak bu ürünler ve üretildikleri üretim tesisleri düzenli olarak denetleniği için güvenli olduğu kabul edilir.

Mama Hazırlanması ve Depolanması

Bebek maması kabının üzerindeki talimatları dikkatlice okuyun ve uygulayın. Bu adımlar, bebeğinizin formülünü doğru bir şekilde nasıl hazırlayacağınızı ve saklayacağınızı bilmenize yardımcı olacaktır. Bebeğinizin formülünü talimatlara göre hazırlamak önemlidir. Hadi mamayı hazırlayalım.

Hazırlık

Biberon hazırlamadan veya bebeğinizi beslemeden önce ellerinizi iyice yıkayın. Bebek maması hazırlayacağınız çalışma alanını temizleyin ve sterilize edin. Şişelerin temiz ve sterilize edilmiş olması gerekir. Bebeğin sütünün veya mamasının beslenmeden önce ısıtılmasına gerek yoktur, ancak bazı insanlar biberonlarını ısıtmayı sever. Şişeyi ısıtmaya karar verirseniz asla mikrodalga kullanmayın. Mikrodalgalar sütü ve yiyeceği eşit olmayan bir şekilde ısıtır, bu da bebeğinizin ağzını ve boğazını yakabilecek "sıcak noktalara" neden olur. Biberonu ısıtmak için: Biberon parçaları kaynayan suda 5 dk bekletilmeli iyice temizlenmelidir.. Çok sıcak olup olmadığını görmek için elinizin üzerine birkaç damla formula konularak kontrol edilmelidir. Toz bebek maması kullanıyorsanız eğer mamayı karıştırmak için güvenli bir kaynaktan su kullanın. Formül sütler en az 70 derecede su eklenerek hazırlanmalıdır.Musluk suyunuzun bebek maması hazırlamak için güvenli olup olmadığından emin değilseniz, yerel sağlık departmanınızla iletişime geçin. Bebek maması kabının talimatlarında listelenen su miktarını kullanın. Türkiye'deki mamalarda bu oran genellikle 30 ml su için 1 ölçek mama şeklindedir. Her zaman önce suyu ölçün ve ardından tozu ekleyin.

Hızlı Kullanın veya Güvenle Saklayın

Hazırlanan bebek maması oda sıcaklığında dışarıda bırakılırsa bozulabilir. Hazırlanan bebek mamasını, hazırlandıktan sonra 2 saat içinde ve beslenme başladıktan sonra bir saat içinde kullanın. Hazırladığınız mamayı 2 saat içinde kullanmaya başlamazsanız hemen biberonu buzdolabında saklayın ve 24 saat içinde kullanın. Bebeğinizi besledikten sonra biberonda kalan tüm mamaları atın.Mama ve bebeğinizin tükürüğünün birleşimi bakteri üremesine neden olabilir. Bir sonraki kullanımdan önce şişeyi temizlediğinizden ve sterilize ettiğinizden emin olun. Açılmamış bebek maması kaplarını serin, kuru ve kapalı bir yerde saklayın; araçlarda, garajlarda veya açık havada değil. Bir bebek maması kabı açıldıktan sonra, kapağı sıkıca kapatılmış olarak serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmaz. Çoğu bebek maması, ambalajı açıldıktan sonra 1 ay içinde kullanılmalıdır (etiketi kontrol edin). Kabı ilk açtığınızda, hatırlamanıza yardımcı olması için kapağın üzerine tarihi yazın. Kabın üzerindeki "Son Kullanma" tarihinden sonra formülü asla kullanmayın.

Bebekleri Ne Kadar Beslemek Gerekir?

  • Yenidoğanların çoğu her 2 ila 3 saatte bir yemek yer. Bebekler hayatlarının ilk 1-2 günü her beslenmede 15 ml alabilirler, ancak bundan sonra genellikle her beslenmede 30-60 ml içerler. Bu miktar 2 haftalıkken 60-90 ml ye çıkar.

  • Yaklaşık 2 aylıkken , bebekler genellikle her 3 ila 4 saatte bir beslenme başına 120-150 ml alırlar.

  • 4. ayda bebekler genellikle beslenme başına 120-180 ml alırlar.

  • 6. ayda bebekler her 4 ila 5 saatte bir 240 ml alabilir.