Göbek Kordonu

Göbek kordonu anne ile bebeği birbirine bağlayan , gebelik süresince bebeğin beslenmesini sağlayan araçtır. Doğumdan sonra göbek kordonunun genellikle ilk haftada düştüğü görülür.

Göbeği doğumdan sonra temiz ve kuru tutmak gerekir. Kordon bakımı için rutin olarak alkol kullanmaya gerek yoktur. Sadece temiz tutmak yeterlidir. Ayrıca bebeğin bezini bağlarken kordonun dışarıda durması , bezin içinde durmaması, kordonun ıslanmasını önleyeceği için iyidir.

Göbek kuruyup düştüğünde birkaç damla kan görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur. Ancak kordon aktif olarak kanarsa derhal doktorunuzu arayın. Güdük enfekte olursa, tıbbi tedavi gerekir.

Ne zaman doktoru arayalım?

  • Kordondan kötü kokulu sarımsı akıntı gelmesi

  • Kordonun tabanı etrafındaki deride kırmızılık olması

  • Bebeğinizin kordonuna veya etrafındaki deriye dokunduğunuzda bebeğinizin ağlaması

  • Kordon 3 haftada düşmedi ise

Göbek kordonu en geç ne zaman düşer

Göbek kordonu, bebeğiniz en geç üç haftalıkken kurumalı ve düşmelidir. Bu süreden sonra hala oradaysa doktorunuza başvurun.

Göbek granülomu

Bazen kordon tamamen kurumadan düşer . Göbek deliği üzerinde açık sarımsı bir alan , granülom, kalabilir. Bu durum genellikle kendi kendine geçer , ancak geçmezse çocuk doktorunuz granülomatöz dokuyu yakması (koterize etmesi) gerekebilir.

Göbek fıtığı

Bebeğinizin göbek kordonunun olduğu bölge ağladığında dışarı çıkıyorsa göbek fıtığından şüphelenmek gerekir. Bu durum genelde 6 ay içinde iyileşir. Bazen boyut büyük olduğunda iyileşme gecikebilir. Eğer boyutu çok büyükse, 5 yaşına kadar geçmezse ameliyat gerekebilir. Göbeğe para koymak veya bant yapıştırmak halk arasında çok yapılan ancak faydası olmayan uygulamalardır.