Kolik

Kolik 3 aydan küçük olan sağlıklı bir bebekte herhangi bir neden olmaksızın günde en az 3 saat süren ve haftada en az 3 gün olan ağlamadır. Buradaki anahtar bebekte herhangi ek bir problemin olmamasıdır. Dolayısı ile kolik bir dışlama tanısıdır ve doktor muayenesini gerektirir. Ancak çoğu zaman çözümsüz olması, ailelerin kendini suçlu ,çaresiz, bitkin ve bazen de öfkeli hissetmesi nedeniyle bazen içinden çıkılmaz bir hale gelebilir .

Bebeğim ağlıyor, peki kolik olabilir mi ?

Bebekler biryerleri acırsa, açsa, hastaya, çok sıcak veya soğuksa, çok yorgunsa normalden fazla ağlayabilir. Yediklerine alerjisi varsa yine normalden fazla ağlayabilir. Bunlar yoksa 3 saatten fazla tekrarlayan kereler ağlıyorsa kolik olabilir .Kolikte ağlama genellikle daha yüksek ve daha tizdir. Bebekler genellikle çığlık atıyor veya acı çekiyormuş gibi ses çıkarırlar. Aileler genellikle kendini çaresiz hissederler. Bebek sakinleşmez.

Kolik ne zaman geçer?

Genellikle bebek 3-4 aylık olunca geçer. Nadiren 5 aya kadar uzayabilir.

Kolik için bir test var mıdır ?

Kolik tanısı direk koymayı sağlayan bir test yoktur. Kolik tanısı diğer hastalıkların ve bebeğin ağlamasına sebebiyet verecek diğer durumların dışlanması ile konulur.

Kolik tanısı koyduk , peki nasıl sakinleştirelim bebeği ?

Aşağıda bir dizi öneri var. Bu önerilerden biri veya birkaçı işe yarayabilir. Eğer bebeğinizi sakinleştirmenin yolunu bulduysanız şanslısınız. Çünkü bebeği rahatlatma metodunu bulamama olasılığı hiç de az değil. Hadi bakalım neler yapabiliriz ?

  1. Bebeğinizin biberonunu veya memesini değiştirin.

  2. Oturur pozisyonda besleyin ve sık sık gazını çıkarın.

  3. Bebeğinizi gün içinde daha çok kollarınızda, askıda veya ön taşıyıcıda taşıyın

  4. Bebeğinizi araba koltuğuna koyun ve araba koltuğunu bulaşık makinesinin, çamaşır kurutma makinesinin veya diğer "beyaz gürültü" kaynaklarının yakınında güvenli bir yere koyun.

  5. Bebeğinizi arabada gezintiye çıkarın

  6. Bebeğinize emzik verin

  7. Bebeğinizi bir bebek salıncağına koyun

  8. Bebeğinizin karnına masaj yapın

  9. Bebeğinizi kundaklayın (kalça çıkığı riski nedeniyle yarım kundak yapın)

  10. Bebeğinizin yanına beyaz gürültü(örn. elektrikli süpürge, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık makinesi) veya kalp atışı makinesi koyun

  11. Bebeğinizin karnına ılık su şişesi koyun (suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin)

  12. Mama ile besleniyorsa mamasını değiştirin.

  13. Emziriyorsanız süt ve süt ürünleri, yumurta , fındık ve buğdaydan belirli bir süre uzak durun. Yalnız bu gıdaların hepsinin aynı anda kesilmesini istemeyiz. Mesela fındıktan şüphelendiniz. Önce 1 hafta fındığı kesin şikayetlerde azalma olursa fındığı diyetinizden çıkartın ya da çok azaltın. Bir değişiklik olmadı ise fındığa devam. Diğer gıdaları tek tek kesmeyi deneyin.

Bebeğinize ılık bir banyo yaptırın

Kolikle alakalı ailelerin bilmesi gerekenler temel ipuçları

  1. Öncelikle merak etmeyin bebeğiniz hasta değil.

  2. Kolik sizin yaptığınız veya yapmadığınız birşeyden kaynaklanmıyor.

  3. Bebeğinizi sakinleştirmek hiç kolay değil ve eminim ki elinizden geleni yapıyorsunuz.

  4. Hayal kırıklığı ,öfke ,bitkinlik, çaresizlik gibi duygular hissetmeniz son derece doğal.

Yukarıdaki klasik öneriler işe yaramadı başka ne yapılabilir ?

Mama ile beslenen bebeğin beslenmesi tam hidrolize mama ile değiştirilebilir. Ancak 1 hafta içinde yanıt alınamıyorsa devam etmenin bir anlamı yoktur.

Formül mama veya emzirilen bebeklerde kolik tedavisi için L. reuteri içeren probiyotikler atak süresini biraz azaltmıştır . O yüzden denenebilir. .

Faydası kanıtlanmamış ancak hala doktorlar tarafından yazılabilen, eczacılar tarafından satılabilen ürünler

  • Laktaz -Sükroz önerilmez

  • Bebek masajı — İnfantil kolik tedavisi için bebek masajını önermiyoruz.

  • Simetikon — İnfantil kolik tedavisi için simetikonu önermiyoruz . Simetikon, gaz kabarcıklarının birleşmesine neden olarak atılmasını kolaylaştıran bir ilaçtır Simetikon genellikle güvenli olarak kabul edilir, ancak konjenital hipotiroidizm için tedavi edilen bebeklerde levotiroksin ile etkileşime girerek ilacın etkinliğini azaltabilir.

  • Bitkisel ilaçlar — İnfantil kolik tedavisi için bitkisel ilaçlar (ör. bitki çayları, rezene tohumu, yakınma suyu [bitki ve su karışımı]) önermiyoruz.

  • Homeopatik ilaçlar, kayropraktik, osteopati, kraniyal manipülasyon ve akupunkturu kolik tedavisi için önermiyoruz