Özel Aşılar
Türkiye'de sağlık bakanlığı rutin aşı şemasında olmayan ancak birçok ülkede rutine girmiş, hekimler olarak da önerdiğimiz aşılar vardır.
Bu aşılar rotavirüs aşıları, HPV aşıları, menenjit aşıları ve grip aşılarıdır. Onun dışında bazı ülkelere seyahate gidecek olanlara yapılan sarı humma, tifo, kolera gibi aşılar da mevcuttur. Ülkelere göre şemalara bakabilirsiniz.
Rotavirüs aşısı: Bebek ve çocuklarda Rotavirüse bağlı bağırsak enfeksiyonlarını önlemek için yapılır. Ülkemizde 2 marka mevcuttur. Rotarix ve rotateq. Rotarix aşısı 2-4. aylarda olmak üzere 2 doz şeklinde ağızdan uygulanır. Rotateq aşısı 2-4-6 . aylarda olmak üzere 3 doz olarak yine ağızdan uygulanır. Etkinlikleri benzerdir. İki markadan birisi seçip protokolüne göre yapılır.
Meningokok aşısı: Beyin zarı iltihabı (menenjit) olmasını engellemek için yapılan aşıdır. Bu aşı meningokok mikrobundan büyük ölçüde korur.Aşağıdaki görselde ülkemizde bulunan firmalar ve aşı şemaları görülmektedir. ACWY konjuge aşılarından birisi yaşa göre seçilerek ve Serogrup B aşısı ikinci aydan itibaren çocuklara yapılması önerilir.
HPV aşısı: Genital siğiller ve ileri yaşta rahim ağzı kanseri gelişimini engellemek için 9 yaşından itibaren kız çocuklarına uygulanabilir. Normal bağışıklık fonksiyonuna sahip 15 yaşından küçüklere en az altı ay arayla iki aşı Normal bağışıklık fonksiyonuna sahip 15 yaşında veya daha büyüklere üç doz aşı yapılır. İkinci doz birinciden bir ila iki ay sonra, üçüncü doz ise birinciden altı ay sonra verilir.
Grip aşısı: İnfluenza virüsüne karşı geliştirilmiştir. Özellikle astım, kronik kalp hastalığı, solunum hastalığı olan çocuklara önerilmektedir. 6 aydan büyük çocuklarda her yıl sonbaharda yapılması önerilir
Aşıların bir uzman tarafından takip edilmesi ve uygulanması oldukça önemlidir. Aileler bu konuda sorumluluk sahibi olmalı ve randevularını aksatmamaya özen göstermelidir.