TAMAMLAYICI BESLENME NEDEN GEREKLİDİR ?

6'ncı aydan sonra büyümenin hızla devam eder .Ancak anne sütü, bebeğin besin ihtiyacını karşılayamamaya başlar. Tamamlayıcı beslenme Bu ihtiyacı karşılamaya yöneliktir. Eğer bebeğin artan besin ve enerji ihtiyacı karşılanamazsa büyümesi yavaşlar ya da durur. Ayrıca bebeklerin katı gıda yemeyi öğrenmesi gerekir. Tamamlayıcı beslenme sağlansa bile sadece sıvı gıdalarla ihtiyaçlar yeterince karşılanamaz. Bunun hazırlıklarını da 6. aydan itibaren yapmak gerekir.

Anneler bazen 6. aydan önce erkenden tamamlayıcı beslenme vermek isterler . Bu arzularının altında yatan nedenler ;

  • Küçük çocukların yiyecekleri tutma ya da yiyeceklere erişme arzusunun, dişlerinin çıkmaya başlamasının bir işareti olduğunu düşünürler.

  • Küçük çocukların açlık belirtileri gösterdiklerini düşünerek ek olarak bazı besinlerin verilmeye başlamasının gerektiğini sanırlar.

  • Anneler kendi sütlerinin artık yeterli olmadıklarını düşünebilirler.

  • Bazen küçük çocuklarının az kilo aldıklarını düşünerek tamamlayıcı besinlere başlayabilirler

  • Aileler bazen çevrelerindeki insanların (eş,dost, akrabalar, arkadaşlar, komşular, sağlık çalışanları ve hatta ticari firma çalışanları vb.) söylediklerinden etkilenerek tamamlayıcı besinlere başlamaları gerektiğini düşünebilirler.

Bu durumlar açısından dikkatli olunmalı ve bebeğin hazır olduğuna dair işaretler tamamlanmadan tamamlayıcı beslenme başlanmamalıdır.