TAMAMLAYICI BESLENME NEDİR?

Tamamlayıcı beslenme; anne sütüne ilave olarak bebeğin yaşına, gereksinimlerine uygun ek besinlerin verilmesidir. Verilen bu besinlere de tamamlayıcı besin denir.

Tamamlayıcı beslenme süresince, bebekler yavaş yavaş ailenin yediği besinleri yemeğe alıştırılmalıdır.Tamamlayıcı beslenme denmesinin sebebi verilen besinlerin anne sütünün yerine de anne sütünün yanında ek olarak verilmesi nedeniyledir.

2 yaşına geldiğinde anne sütü ev yemekleri ile tamamen yer değiştirmiş olur. Bebek en az 2 yaşına gelinceye dek sadece keyif amacıyla emse bile emzirmeye bebeğin psikolojik gelişimi için devam edilmesi uygundur. Bununla birlikte eğer annenin psikolojisi enerjisi tek başına bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyorsa, sırf emzireceğim diye annelerin kendini paralaması da doğru değildir.


Tamamlayıcı besinler besleyici özellik taşımalı ve çocuğun büyümesini sürdürmesine yetecek miktarlarda olmalıdır. Etkili bir tamamlayıcı beslenme uygulaması, emzirmenin sürdürülmesinin desteklenmesini kapsamalıdır. Tamamlayıcı beslenme dönemi süresince çocuk, yavaş yavaş evde tüketilen aile besinlerine alışır. Beslenme sadece besinin sağlanmasından daha fazlasını içermektedir. Çocuğun hangi besinleri tüketeceğinden çok, çocuğun nasıl besleneceği de önem kazanmaktadır.