BEBEKLERDE UYKU
Uyku, bebeklerin büyüme ve gelişmeleri için en az beslenmeleri kadar önemlidir. Kimi bebek yatağa bırakınca hemen uyur, top patlasa uyanmaz. Kimi bebek de kucakta mışıl mışıl uyurken bıraktığınız gibi uyanır. Kimi anne televizyonun sesini sonuna kadar açar,ışıkları sonuna kadar açar ve der ki: " Bebeğim en gürültülü, en huzursuz edici ortamlarda bile uyusun". Kimisi de evde çıt çıkmasına izin vermez, sürekli ortamı gece gibi yapar ve der ki" Bebeğim dokunsam uyanıyor, anca böyle uyutabiliyorum" . Her annenin aklındaki düşünce aslında bebeği huzurlu şekilde uyutabilmek ve o uyurken biraz da olsa dinlenebilmektir.
Bazen ise uyku döngüleri kabusa dönebilmektedir. Bir önceki çocukla veya komşunun çocuğu ile kıyaslamalara maruz kalabilen bebek : "Ayşe'nin çocuğu uyudu sen niye uyumuyorsun" gibi suçlamalara maruz kalabilir.
Hadi bebeklerin uyku özelliklerini daha yakından tanıyalım. Onları daha iyi anlayalım ki dertlerine derman olabilelim :)
Bebeklerin Uyku Özellikleri
Öncelikle her bebeğin kendine has uyku düzeni vardır. Bazıları daha çok uyur bazıları da kısa aralıklarla uyur. Bazıları kısa sürede gece boyunca uyku düzenine alışırken bazılarında bu alışma aylar sürebilir. Her bebeğin kendi düzeni vardır. O yüzden önceki çocuğunuzla veya komşu çocuğuyla kıyaslama yapmak pek doğru değildir.
Bebekler annenin uyku ihtiyacına da uymazlar o yüzden bebek uyurken annenin de uyuması iyi olacaktır. Emziriyorsanız ilk haftalarda beslenme sırasında kısa süreli uyuyakalmalar olabilir. Bu durum aslında anne için dinlenme fırsatıdır. Bebeğiniz tamamen uyuyana kadar beslemeye devam edebilirsiniz.
Bebeğiniz ile aynı anda uyumuyorsanız , onlar uyurken evi tamamen sessiz tutmaya çalışmayın. Belirli miktar gürültü iyidir. Ancak tv sesini yükseltmek veya ek gürültü yapmak da doğru değil tabii ki :)
Bebeğimi gece-gündüze nasıl alıştırabilirim?
Bebeğinize gecenin gündüzden farklı olduğunu öğretmek iyi bir fikirdir. Bazen anneler ilk günlerde sarılığı azalsın diyerek ışıkları açabilmekteler. Ancak bunun faydası yok denecek kadar az. Gündüzleri perdeleri açın, oyun oynayın ve onlar uyurken günlük gürültüleri fazla dert etmeyin.
Geceleri de
Gece işimizi görecek kadar düşük bir ışık yeterli olabilir. Düşük şiddetli bir gece lambası kullanılabilir.
Çok konuşmamak ve konuştuğumuzda sesimizi alçaltmak
Beslendikten ve üzerini değiştirirdikten hemen sonra bebeğinizi yattığı yere bırakın
ihtiyaç duymadıkça altını değiştirmeyin
En önemlisi de ne kadar sevimlilik yapsa da gece bebeğinizle oynamayın :)
Bebeğiniz yavaş yavaş gecenin uyumak için olduğunu öğrenecektir.
Bebeğim nerede uyumalı?
İlk 6 ay bebeğiniz gece gündüz uyurken sizinle aynı odada- ayrı yatakta olmalıdır. Bu, SIDS (ani bebek ölümü sendromu) riskini azaltabilir.
Özellikle ilk haftalarda, bebeğinizin yalnızca sizin veya eşinizin kollarında veya siz karyola başında dururken uyuya kaldığını fark edebilirsiniz.
Siz onu rahatlatmadan, uykuya dalmadan önce ya da beslenmeyi yeni bitirdiğinde onu yatırarak bebeğinizi uyumaya alıştırmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz daha sık veya daha uzun süre uyanık kalmaya başladığında bunu yapmak daha kolay olabilir.
Bebeğinizi taşımak için bebek askısı kullanıyorsanız, onu güvenli bir şekilde kullandığınızdan emin olun.
Bir bebek yatma zamanı rutini oluşturmak
Bebeğiniz yaklaşık 3 aylıkken uyku rutini oluşturulabilir. . Onları basit, yatıştırıcı bir yatma zamanı rutinine sokmak, bebeğinizle bire bir zaman geçirmek için harika bir fırsattır.
Rutin aşağıdakilerden oluşabilir:
Gece kıyafetlerine ve temiz bir beze geçmek
Onları yatağa koymak
Yatmadan önce bir hikaye okumak
Sakin bir atmosfer yaratmak için odadaki ışıkları kısmak
İyi geceler öpücüğü vermek ve onlara sarılmak
Ninni söylemek
Varsa Dişlerini fırçalamak
Banyo yapmak
Her bebeğin rutini farklıdır. Buna siz karar vereceksiniz. Banyoyu sevmeyen bebeğe gece banyo yaptırmak iyi bir fikir olmayabilr.
Çocuğunuz büyüdükçe, benzer bir yatma zamanı rutinine devam etmek faydalı olabilir. Yatmadan 30 dakika öncesinden itibaren bebeklerle hareketli, heyecanlı oyunlar oynamak kanda adrenalin seviyesini arttıracağı için uykusunu kaçırabilir. Dinlenmek ve okumak gibi daha sakin aktiviteler yapmak daha mantıklıdır.
Bebeğinizin ne kadar uykuya ihtiyacı var?
Yenidoğan uyku ihtiyacı : 18-19 saat kadar olabilir Ancak bunun altında veya üstünde rakamlar da olabilir. Bebekler gece beslenmeleri gerektiği için uyanırlar. Çok sıcak veya çok soğuk da uykularını bozabilir.
3 ila 6 aylıkken uyku gereksinimleri : Bebeğiniz büyüdükçe daha az gece beslenmesine ihtiyaç duyacak ve daha uzun süre uyuyabilecektir. Bazı bebekler geceleri 8 saat veya daha uzun süre uyur. 4. aya kadar, geceleri gündüz uyuduklarından yaklaşık iki kat daha uzun süre uyurlar
Bebek 6 ila 12 aylıkken : gece beslemeleri sayısı artık çok azalmıştır ve bazı bebekler geceleri 12 saate kadar uyuyabilir. Diş çıkarma, açlık, hastalıklar bazı bebekleri gece uyandırabilir.
12 aydan itibaren uyku gereksinimleri: Bebekler 12 aydan sonra toplamda yaklaşık 12-15 saat uyurlar. Artık gece beslenmelerine ihtiyaçları yoktur.
2 yaşındaki uyku ihtiyacı gündüzleri 1 veya 2 şekerleme ile geceleri 11 ila 12 saat kadardır.
3 ila 4 yaşındakiler için uyku gereksinimleri yaklaşık 12 saattir, ancak bu 8 saatten 14 saate kadar değişebilir. Bazı küçük çocukların gün içinde yine de kestirmeye ihtiyacı olacaktır.
Huzursuz gecelerle başa çıkmak
Yeni doğan bebekler ilk birkaç ay geceleri sürekli olarak tekrar tekrar uyanırlar ve bununla baş etmek bazen zor olabilir. Bazen altını değiştirirsiniz, beslersiniz, odanın sıcaklığını düzgünce ayarlarsınız ama yine de uyanır. Büyüme atağı dönemlerinde özellikle bu tarz durumlarla karşılaşılabilir. Tek başına bir çocuğu büyütmek kabusa dönebilir. Dolayısıyla eşleriniz yanınızdaysa eşlerinizden ,değilse arkadaş veya akrabalardan yardım istemek gerekir. Bazen sütünüzü sağmanız ve bir beslemeyi başka birisinin yapması faydalı olabilir.
Bebek uyku düzeni değişiklikleriyle başa çıkmak
Tüm bebeklerin uyku düzenleri değişir. Tam hallettiğinizi düşündüğünüzde ve hepiniz iyi bir gece uykusu çektiğinizde, sonraki gece uyuyamamış olabilirsiniz.
Bebeğiniz büyüyüp farklı aşamalara girerken rutinleri değiştirmeye hazır olun. Ve unutmayın, büyüme atakları, hastalıklar, diş çıkarma dönemleri bebeğinizin uykusunu etkileyebilir.
Bebeğiniz uyku sorunları yaşıyorsa veya bir rutine girme konusunda daha fazla tavsiyeye ihtiyacınız olursa doktorunuzla bu konuyu konuşmalısınız.
Bebeğin ihtiyaçlarına cevap vermek neden önemli?
Yenidoğan bebeğinizin ihtiyaçlarına sevgiyle cevap verdiğinizde, bebeğinizin hayatında özel ve güvenilir bir kişi olursunuz. Bebeğiniz gülümseme, dokunuş veya kucaklama gibi ihtiyaç duyduğu şeyleri sizden aldığında dünyanın oynamak, öğrenmek ve keşfetmek için güvenli bir yer olduğunu hisseder.
Bebeğin ihtiyacı rutin oluşturmaktır
Bebeğinizin hayatının ilk birkaç ayı, bebeğinizi tanıma ve bebeğinizin uyku, beslenme, oyun ve yerleşme ihtiyaçlarını öğrenme zamanıdır.
Yenidoğanların çoğu zamanlarının çoğunu uykuda geçirir.Yeni doğan bebeklerin hem gece hem de gündüz beslenmeler arasında 2-3 saatlik kısa aralıklarla uyuması yaygın bir durumdur. Ayrıca 2-4 saatte bir beslenmeleri gerekir. gece gündüz dikkatinize ihtiyaçları vardır.
Yenidoğan bebeklerle oyun sadece sessiz bir kucaklaşma veya bir süre uzanıp bir battaniyeye tekme atma olabilir. 10 dakikalık bir oyunun yeterli olduğunu düşünebilirsiniz. Bazı yenidoğanlar bundan daha uzun süre oynamaktan mutlu olurlar.
Çok basit, esnek bir rutinin bebeğinize yardımcı olduğunu ve aynı zamanda kendinizi daha kontrollü hissetmenize yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Ancak bebeğinizi herhangi bir katı rutine sokma konusunda endişelenmenin zamanı değil. Rutinler bebeğin kendini iyi hissetmesini sağlar. Benzer saatlerde benzer oyunlar oynamak, benzer saaatlerde uyumak benzer saatlerde beslenmek onların kendini güvende hissetmeleri için önemlidir. Sadece bebeğinize kulak vermeniz onun açlık , yorgunluk ipuçlarını takip etmeniz bu işi çok kolaylaştıracaktır.