VİTAMİN VE MİNERALLER ( ilk 1 yaşta)

D vitamini: Yenidoğan döneminden itibaren D vitamini kullanılması gerekir. Anne sütünde D vitamini genel olrak düşüktür. D vitamini ciltte güneş olduğu durumlarda sentezlenir. Günlük D vitamini ihtiyacı bebeklerde 400-600 IU dir. Bazı D vitamini damlaları 3 damla ile bu dozu sağlarken , bazıları 1 damla ile bu dozu sağlar. Kullandığınız ilacın 1 damlasında kaç Unite D vitamini olduğnu bilmek eksik veya aşırı doz vermenizi engeller.

Demir: Sağlık bakanlığı protokolleri gereği 4. aydan itibaren bebeklere demir başlanır. Bu verilen demir, tedavi dozunda değil destek dozundadır. O yüzden toksikasyon riski yoktur. Sürekli kan tetkiki bakmak gerekmez. Bazen anneler hocam benim demirim çok iyi bebeğe ilaç başlamak istemiyorum diyebilmekteler. Bu durumlarda kan demiri iyi olsa bile depo demirleri azalabilmekte, bebekte demir eksikliğine bağlı semptomlar görülebilmektedir. Bu nedenle düşük dozda demir profilaksisi vermek, buna en az 1 yaşına kadar devam etmek bebeğin büyümesi ve gelişmesi için önemlidir. Demir düşüklüğünün zeka testi puanlarını da etkileyebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Doğumda yaklaşık 3 kg olan bir bebek 1 yaşında bunun 3 katına çıkmaktadır. Bu kadar hızlı büyüme döneminde demir ihtiyacını karşılamak için ayrıca mümkünse demirden zengin gıdaları da devamlı olarak tüketmek gerekir.

Çinko: İlk 1 yaşta eksikliği sık görülen minerallerden birisi de çinko dur. Çinkodan eksik beslenildiğinde ciltte egzama görülebilmekte , büyüme gelişme etkilenebilmekte, zatürre -ishal gibi enfeksiyonların sıklığı artabilmektedir. D vitamini ve demir gibi her bebeğe rutin çinko başlanmamaktadır. Bu yüzden de dikkat edilmesi gerekir. Kırmızı et hem demir hem de çinkodan zengin bir gıdadır.

İlk 1 yaşta özellikle bu üç vitamin ve mineralin etkin vücut düzeyinin sağlanması büyüme gelişme için önemlidir.