Ne kadar süre emzirmeliyim ?

Güncel bilgiler ışığında en az 2 yıl emzirme önerilir. Hayatın ilk 6 ayında beslenme olarak sadece anne sütü önerilir. Şekerli su gibi eklere gerek yoktur. Anne sütünde D vitamini eksik olduğu için doğumdan itibaren D vitamini ve büyüyen vücudun ihtiyacını karşılamak için 4. aydan itibaren demir de eklenir.

Emzirmeye ne zaman başlanır?

Doğumdan hemen sonra özellikle altın saat denen ilk bir saatte başlamak en iyisidir. İlk sütün rengi sarıdır. Kolostrum denen bu süt proteinden zengindir. 4-5. günlerde sütün rengi beyazlaşır.

Sütün gelmesi için ne yapmalı?

Bazen , özellikle sezaryen doğum sonrası süt az gelebilir. Sütün artması için en temel yapacağınız şey sık sık emzirmektir. Onun dışında yapacağınız her şey süt miktarına az miktarda katkı sağlar.

Emziren bir anne olarak ne kadar sıvı tüketmeliyim?

Çok terleyen ve kilolu birisi için 6 lt gerekebilirken minyon birisi için 2 lt yeterli olabilir. Ağzınız kurumayacak kadar bol sıvı tüketmeniz yeterlidir Miktarlara çok takılmayın. Ama ağzınızda dudaklarınızda kuruluk hissetmeyin

Emzirirken bebeği hangi pozisyonda tutayım?

Bebeğinizi emzirirken tutmanın çok çeşitli yolları vardır. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar, anne ve bebeğinin rahat olması, bebeğin

gövdesinin anneye paralel olması, meme başını ve koyu kısmını güzelce kavraması , dudakların dışa dönük olması ( memenin sadece ucunu

emmemesi).

Emzirme sutyeni?

Bu sayede bebeğinizi sütyenini çıkarmadan emzirebilirsiniz. Emzirme sutyeni giymek de göğüslerinize ekstra destek verebilir.Kullanmanız kolaylık sağlar.

Ne sıklıkla emzirmeliyim ve emzirme ne kadar sürmeli?

İlk günlerde olabildiğince sık. saatte 1 bile olabilir. Çünkü ilk günler hem annenin emzirmeyi öğrendiği, hem de bebeğin emmeyi öğrendiği anneyi tanıdığı dönemler. Bu dönemde etkin emzirme süreci sağlanmayabilir. Ama emzirme ritmi oturduktan sonra ilk 3 ay günde 8-12 kere ( 3 saaatte 1 ) emzirme yeterli olacaktır. Ayrıca bebek günde 3-4 kez kaka 6-7 kez çiş yapıyorsa etkin emzirme sağlanıyor demektir. Bazı bebekler beslenmeyi 5 dakikada bitirirken bazıları 20 dakika veya daha uzun sürebilir. Dolayısıyla emzirme için bir zaman kısıtlaması yapmak çok doğru değildir. Emzirirken bir memenin boşalması ve daha sonra diğer memeye geçmek gerekir. Çünkü memede ilk süt proteinden zengin ama kaloriden yoksun, sonradan gelen süt ise yağdan ve kaloriden zengin olan süttür. Bir meme bitmeden diğerine başlanması bebeğin yeterince kilo alamamasına sebebiyet verebilir. Her defasında emzirmeye başlayan tarafı değiştirmek iki memenin de süt yapmasını sağlar.

Bebeğim yeterince emiyor mu ?

Günde 3-4 kaka 6-7 çiş yapıyorsa, doğumda siyah olan kaka rengi 3. günde açıldıysa

ilk 3 ay günde 25-30 gram

ikinci 3 ay günde 20-25 gram

üçüncü 3 ay günde 15-20 gram alıyorsa kabaca iyi kilo alıyor demektir

Bebeğe anne sütü yanında mama da verelim mi ?

İlk 6 ay sadece anne sütü yeterlidir. Yüz anneden 80 'i için bu kural geçerlidir. Bazı durumlarda annenin sütü yeterli gelmeyebilir. Eğer doktor kontrolünde kilo alımı ile ilgili bir problem varsa doktorunuz önerecektir.

İlk 6 ay anne sütü dışında bir takviye vermeye gerek var mı ?

D vitamini doğumdan itibaren, demir tedavisi 4. aydan itibaren, gerekirse de formula beslenme

Emzirme döneminde ne gibi sorunlar yaşanabilir?

  • Şişmiş, sert ve ağrılı göğüsler

  • Çatlamış meme uçları

  • Meme veya meme başı enfeksiyonları

  • Kırmızı ve ağrılı göğüs topaklarına neden olabilen tıkalı süt kanalları görülebilmektedir.

Emzirme sorunları nasıl tedavi edilir?

Şiş, sert ve ağrılı göğüsleriniz varsa, bir miktar sütün dışarı akması için elinizi veya göğüs pompasını kullanın

Ağrıyı tedavi etmek için buz torbası kullanın veya ağrı kesici ilaç alın

Süt akışınızı başlatmak için ılık bir duş alın ve biraz süt akıtın.

Emzirme ile ilgili sorun yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun.

Hemen hemen tüm emzirme sorunları tedavi edilebilir. Bazı insanlar ayrıca "emzirme danışmanı" adı verilen bir emzirme uzmanıyla konuşmayı yararlı bulur.

Doktora ne zaman danışmalıyım ?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:

  • Emzirme boyunca devam eden ağrı

  • Meme uçlarından kan gelmesi

  • İyileşmeyen tıkalı bir süt kanalı

  • 38°C veya daha yüksek ateş

  • Göğüste sert, kırmızı veya şişmiş bölge

  • Kas ağrıları, titreme veya çok yorgun hissetme gibi grip benzeri semptomlar

  • Yeterince süt yapmadığınıza dair endişeler

Emzirirken yeme ve içme şeklimi değiştirmem gerekir mi?

Eğer sağlıklı besleniyorsanız beslenme şeklinizi değiştirmenize , özellikle bir gıdayı tüketmenize gerek yok .Sağlıklı beslenmeli ve bol sıvı tüketmelisiniz. Kilo vermeye çalışıyorsanız, emzirmek yardımcı olabilir. Kısıtlayıcı bir diyetiniz varsa (örneğin, et veya hayvansal ürünlerden kaçınıyorsanız), doktorunuzla konuşun. İhtiyacınız olan besinleri aldığınızdan emin olmak için emzirirken demir ve bazı vitaminler almanızı öneririm.

Emzirirken Alkol Kullanılır mı?

Tabiki kullanmanızı önermem. Alkol süte geçer. Ancak yine de alkol almak istiyorsanız, ara sıra 1 kadeh şarapta bulunan alkol kadar bir içki içebilirsiniz. Emzirmeden önce bir içki içtikten sonra 2 saat beklemenizi de öneririm.

Emzirirken ilaçlarımı almaya devam edebilir miyim?

Emzirirken çoğu ilacı kullanmak güvenlidir ancak bazı ilaçların hiç kullanılmaması gerekir. O yüzden muhakkak doktorunuza emzirdiğinizi söyleyin.

Emzirmeyi ne zaman bırakmalıyım?

En az 2 yıl emzirme dünya sağlık örgütünün önerisidir. Ancak çoğu anne 1 yaşından sonra emzirmeyi bırakmaktadır. Emziremiyorsanız da dünyanın sonu değil . Önemli olan bebeğinizle aranızda kuracağınız güvenli beslenme ilişkisidir.