EMZİRİRKEN ORUÇ TUTULUR MU ?
Özellikle ramazan ayında çocuk hekimleri olarak hep karşılaştığımız sorulardandır. Bu sayfada ramazan ayı ve oruç tutma ile ilgili sorulara ışık tutacağız
Emzirirken oruç tutmalı mıyım?
Emziriyorsanız, ramazan ayında oruç tutmanız beklenmez. Müslüman alimlerin çoğu, emziren kadınların oruç tutmama hakkı olduğuna inanırlar. Emzirme nedeniyle bir orucu kaçırırsanız, daha sonraki bir tarihte oruç tutarak veya fidye vererek kaza edebilirsiniz. Altı aylıktan küçük ve yalnızca anne sütü ile beslenen bir bebeğin ihtiyaçları, diğer yiyecekleri yiyen ve yalnızca geceleri emen bir yaşındaki bir bebekten farklıdır. Emzirirken oruç tutan aile ve arkadaşlarla seçeneklerinizi tartışmak yardımcı olabilir. Konuyu doktorunuzla ve bir islam şeyhiyle konuşabilirsiniz.
Emzirirken oruç tutmak bebeğime zarar verir mi?
Oruç tutmaya karar verirseniz bebeğinize bir zarar gelmez çünkü vücudunuz her zamanki gibi anne sütü üretmeye devam edecektir. Yemek yemek için sahur ve iftar arasındaki saatleri beklemek kalori alımınızı azaltabilir, ancak bu yaptığınız süt miktarında bir fark yaratmamalıdır. Vücudunuz son öğününüzdeki enerjiyi yaktıktan sonra, farklı depolardaki enerjiye uyum sağlar ve kullanır. Vücudunuz önce kan şekeri depolarınızdan kalori yakar ve ardından yağ depolarınızı kan şekerine dönüştürür. Bu sizi bir sonraki yemeğinize kadar oyalar. Ancak oruç tutmak bazen sütünüzün içeriğinde küçük değişikliklere neden olabilir. Anne sütünüzdeki bazı vitamin ve mikro besinlerin seviyeleri değişebilir. Bir çalışma, emziren anneler Ramazan ayında oruç tutarsa çinko, magnezyum ve potasyum düzeylerinin düştüğünü göstermiştir. Bununla birlikte, çoğu şey vücudunuzun besin ve enerji depolarına bağlıdır. Sütünüz etkilenmeden önce vücudunuzun rezervleri tükenecek ve oruç saatlerinde mikro besinlerin seviyesi düşse bile bebeğiniz gelişmeye devam edecektir.
Bebeğim sütümdeki değişikliklerden etkilenir mi?
Bebeğinizin etkilenmesi pek olası değildir. Ne yediğinize ve ne kadar beslemesi gerektiğine bağlı olarak sütünüzün biraz değişmesine alışacaktır. Bebeğiniz istediği zaman beslenmesine izin verdiğiniz sürece iyi büyümeye devam edecektir. Anne sütündeki yağ türlerinin anneden anneye ve aynı annede zaman içinde değişmesi normaldir. Diyetinizde yeterli süt yoksa, vücudunuz bebeğinize süt yapmak için kendi yağ depolarınızdan yağ alacaktır.
Emzirirken oruç tutmak sağlığıma zarar verir mi?
Vücudunuz muhtemelen oruç tutmakla iyi başa çıkacaktır. Ancak, uzun süre oruç tutarsanız, kan şekerinizin düşmesi riski vardır. Oruç tutmanın etkilerini fiziksel olarak hissetmeye başlarsanız muhtemelen kendi iyiliğiniz için orucunuzu bozmanız gerekir. Bir süredir emziriyorsanız, bunun sizi ne kadar susattığını bilirsiniz. Susuz kalmak kendinizi iyi hissetmenize neden olabilir.
Susuz kaldığımız nasıl anlarım ?
Susamak, idrarın sapsarı ve kokulu olması baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk hissi. Bu belirtilerin bir kısmımı hissederseniz orucunuzu su ile açmalısınız. Sonrasında da elektrolit içeriği olan bir oral rehidratasyon sıvısı içmek, ulaşılmazsa tuzlu ayran içmek iyi gelecektir. yaklaşık 30 dakikalık dinlenme ardından hala kendinizi iyi hissetmiyorsanız hastaneye başvurmalısınız.
Oruç tutarken kendime nasıl bakarım?
Oruç için önceden hazırlanmak sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır. Gün içerisinde bol bol dinlenmek, uyumak, sahurda bol bol sıvı tüketmek, sahurda bol kalorili yiyecekler yemek, onun dışında dengeli beslenmeye çalışmak önemlidir. Vitamin takviyesi almak iyi gelecektir. Haftada 0.5-1 kg civarında verebilirsiniz. Bu durum sağlığınızı veya süt yapımını çok fazla etkilemez. Ama daha fazla kilo veriyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz.
Bebek için ne zaman endişelenmeliyim?
Bebeğin az beslenme belirtileri şunlardır:
Normalden az bez kirletmesi, üzüldüğünde göz yaşı olmaması, kilo alımında azalma olması veya kilo vermesi, huzursuz olması, ateşinin çıkması vs.. Bu ve buna benzer belirtiler varsa doktora başvurmalısınız.